Teheneink jelenleg a jól megérdemelt szabadságukat töltik, májusban kezdjük újra a gyártást. Kövesd Facebook és Instagram oldalainkat több információért!
|
Kézműves sajtok és tejtermékek
Nagyon örülünk, hogy itt jársz, engedd meg, hogy bemutatkozzunk és meséljünk kicsit az utunkról, ami ide vezetett minket. Hogy miért? Mert szerintünk fontos, hogy aki tőlünk vásárol, tudja, kik állnak a termékek mögött és miért. Hogy ne csak egy terméket vegyen, hanem lássa mögötte a történetet és minket is.
A kis gazdaság mögött a Tirczka család áll, Zsófi, Domi, Nimród és Hunor.
Hat éve – még bőven a gyerekek előtt – fogalmazódott meg bennünk a sajtkészítés álma, mégpedig az El Caminón, ahol Domival közösen 1000 km-t zarándokoltunk végig, gyalogosan. Már egy ideje elvágyódtunk Budapestről – ahol mindketten születtünk – egy természetközeli, csendesebb helyre élni, alkotni, teremteni és majd idővel gyermeket nevelni.
Miután visszaértünk a hosszú zarándokutunkról, kitanultuk a sajtkészítés mesterségét, és rátaláltunk döbröközi tanyánkra az Öreghegyen, ahova négy éve le is költöztünk. Itt nekiálltunk álmunk megvalósításának, hogy szépen lassan az önellátás rögös útjára lépjünk, megvalósítsuk kis családi vállalkozásunkat és gazdaságunkat, haszonállatokkal és egy veteményeskerttel, a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében.
Az első fél évben a telken álló kis vályogházban laktunk, de ez sajnos nem volt alkalmas minket a téli hónapokban is kiszolgálni, így sok tervezés és munka után megépült csodálatos Atilla jurtánk, melyben az első karácsonyunkat tudtuk tölteni.
A következő évben megszületett első kisfiunk, Nimród, tavaly pedig második kisfiunk, Hunor is megérkezett hozzánk. Így élünk együtt boldogan a jurtánkban a természet ölelésében.
Az elmúlt években gyakoroltunk és azon fáradoztunk, hogy meg tudjuk teremteni a vállalkozáshoz szükséges saját tejelő állományt, az istállójukat és persze egy sajtkonyhát, ahol a finomságok készülhetnek. A tavaly előtti évben jutottunk el idáig, és ekkor érkeztek meg hozzánk jersey teheneink, akikről érdemes tudni, hogy a tejük fehérje- és zsírtartalma sokkal magasabb más fajtákhoz képest, ezért igazán jó sajtot lehet készíteni belőle. Így a tavalyi évtől végre elkezdhettük kézműves sajtjaink és tejtermékeink készítését.
Nagyon fontos számunkra, hogy amennyire tőlünk telik, egészségesen éljünk és táplálkozzunk, valamint kis ökológia lábnyomot hagyjunk magunk után. Ezért amit csak tudunk, újrahasznosítunk, gyűjtjük az esővizet, a termékeinknél is törekszünk a csomagolásmentességre és az újrahasznosításra, valamint nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden termékünk adalékanyag- és tartósítószer-mentesen, de sok-sok szeretettel készül.
Reméljük, mindenki, aki kóstolja a termékeinket, kap egy falat boldogságot, egy falat egészséget és egy falatot az öreghegyi életérzésből.
💛